Baarsrecycling Geen reacties

In de haven in Antwerpen wordt flink geïnvesteerd in een grote vergassingsfabriek die moeizaame reststromen als PVC in bruikbare grondstoffen voor de chemie gaat omzetten.

Op een terrein van 150 hectare in de Antwerpse haven gaat het Saoedische bedrijf Energy Recovery Systems een fabriek bouwen die ammoniak en ureum uit reststromen gaat produceren.

Het project, dat 900 banen kan opleveren en volgens verschillende bronnen € 3,3 tot 3,7 mrd gaat kosten, kreeg deze week groen licht van de gemeente Antwerpen. Een vijfde van het investeringsgeld komt naar verwachting uit Saoedi-Arabië. Rond 2020 zal de fabriek operationeel zijn.

Vergassing
Het Waste-to-chemicals-project zal dagelijks bijna 10.000 ton afval omzetten in 4.500 ton ammoniak en 3.850 ton ureum. Deze stikstofverbindingen hebben toepassingen in onder andere kunstmest en vele andere chemische processen. Bedrijven in Antwerpse haven voeren nu jaarlijks honderdduizenden tonnen ammoniak in.

Het afval komt via de haven in balen binnen, vooral uit Groot Brittannië. In de verwerkingsfabriek wordt het onder hoge temperatuur vergast. Het Vlaamse onderzoeksinstituut VITO ziet de vergassing van de lastig te recyclen reststromen als milieuvriendelijker dan de productie van ureum en ammoniak uit fossiele bronnen.
Deel op LinkedIn Deel op Twitter